Day: ianuarie 24, 2016

Spectre (James Bond 24)

Spectre

Skyfall ridicase stacheta foarte sus, asa ca era de asteptat ca Spectre sa nu fie la fel de bun. Criticii au fost dezamagiti de el, eu am fost plictisita. Filmul nu aduce nimic revolutionar, sunt aceleasi scene exagerate cu spionul ideal care stie cand sa ucida si cand sa nu ucida si care poate seduce orice femeie cu o privire.

Aici am fost dezamagita: Monica Bellucci, despre care s-a scris mult si bine ca apare aici ca prima Bond Girl matura, apare pentru 5 minute. Adevarata Bond Girl a filmului este Lea Seydoux  – o fata hotarata sa-si razbune tatal cu care nu mai vorbise de ani de zile.

Spectre

Daniel Craig s-a mai cizelat putin, insa, imi pare rau, tot fata de camionagiu are. Si a mai semnat pentru inca un film Bond. Pierce Brosnan, where are you?? Oricum, sunt cateva scene foarte frumoase, mai ales cele cu elicopterul. Si multe clisee – orice urmarire de masini pe strazile din Roma trebuie sa o ia si pe scari, cel putin odata. O bila alba totusi pentru scenele din Londra, imi place sa vad acea panorama.

Echipa stabilita in Skyfall se intoarce – Naomie Harris e Moneypenny, Ben Wishaw e Q (si are si el parte de niste actiune in telecabina de la Solden), iar Ralph Fiennes e M.

Si acum, personajul negativ, liderul organizatiei Spectre: Ernst Stavro Blofeld, sau Franz Oberhauser, interpretat de Christoph Waltz. E un personaj foarte important, iar pentru Bond reprezinta ceea ce Moriarty este pentru Sherlock Holmes: inamicul suprem. Si, la fel ca Moriarty, are o legatura cu toate relele care i s-au intamplat eroului nostru  pana acum, el fiind maestrul din umbra.

Spectre

Un alt aspect important este contributia lui la “cultura pop” – de fiecare data cand vedeti o parodie cu un doctor malefic care vrea sa cucereasca lumea, sau sa distruga luna sau vreo alta fapta mareata, uneori cu un ochi lipsa, si cel mai probabil cu o pisica drept animal de companie, sa stiti ca de aici a pornit totul: Franz Oberhauser este cel de la care au pornit toate.

Iar aici face acel ceva specific lui: in loc sa-si omoare adversarul, il leaga si il tortureaza pentru propriul amuzament, oferindu-i astfel ocazia sa scape. Clasic. Si pentru aceasta idee, filmul merita vizionat. Enjoy!