Citind Saramago in metrou…

…se pot intampla multe lucruri. Dupa Fifty Shades of Grey am zis ca e nevoie de putina “culturalizare”, asa ca am trecut la Jose Saramago – Evanghelia dupa Isus Cristos. Pe care nu am gasit-o pentru Kindle. De aici si peripetiile J

Saramago este un autor de Nobel, deci nu o sa dati de critica in postul asta. Are un stil de a scrie mai deosebit, fara prea multe paragrafe sau linii de dialog. Cu toate astea, nu e greoi, iar stilul ironic e chiar placut. Cartea de fata este, intr-adevar, povestea lui Cristos, dar dintr-o cu totul alta perspectiva (totusi, daca sunteti mai religiosi, evitati). Prezinta viata oamenilor din vremea respectiva mai brutal, iar pe Isus il face uman. Mie personal mi-a placut in mod deosebit prezentarea diavolului.

Jose Saramago

Ca feminismul meu ascuns (ala deloc  la moda) mai iesea la iveala cand citeam cum Maria statea in picioare cat manca Iosif si manca abia dupa, era de asteptat. Ce nu era de asteptat era ce s-a intamplat cat treceam prin pasajul asta: eram in metrou, ajunsesem la Unirii (unde se mai elibereaza si pot prinde un loc pe scaun), scaunul din fata mea ramane gol, iar un tip mai masiv se baga repede sa-l ia. E OK, mai e unul vis-a-vis. Incerc sa continui, cu calm, cu cititul, cand cineva ma bate peste mana.

Un barbat in varsta imi atrage atentia ca o tipa din fata mea are un copil in brate. Ce sa fac, m-am ridicat. M-as fi ridicat oricum daca as fi vazut-o. Dar…erau 3 barbati pe scaun in jurul meu, niciunul nu citea, iar eu mai eram si pe tocuri. Si pe urma a venit replica: „Stiti, vi se poate intampla si dumneavoastra”. Ce anume, sa umblu cu plodul dupa mine in metrou cand oamenii normali se duc la munca?! Recunosc ca nu am fost in stare sa-i raspund individului.

Intr-o seara, mergeam doar o statie, sateam langa usa. Tipul solid de langa mine se uita inistent la carte: Nu va suparati, de unde ati cumparat-o? De la Carturesti. Si ce e asta? O librarie la Romana. Si e interesanta? Da….Moment in care tipul, inalt si solid, se ridica in picioare si incepe sa citeasca peste umarul meu! Peste ceva timp (fff lung din punctul meu de vedere) se aseaza la loc: Toti tinerii ar trebui sa citeasca lucruri din astea!

Concluzia: Saramago e, intr-adevar, foarte interesant. (Poate incerc si Eseu despre orbire, desi filmul mi s-a parut extrem de deranjant), insa in metrou Kindle-ul e sfant.

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s